Warmtepomp

Een warmtepomp komt steeds vaker voor bij nieuwbouw zeker nu vanaf 1 juli 2018 er geen gasaansluiting in huis meer mag worden gelegd. Ook bij bestaande bouw begint het interessant te worden om de conventionele ketel te vervangen voor een compleet elektrisch of een hybride systeem, hiermee is best een leuke besparing te behalen (zeker in combinatie met de goedkope stroom van zonnepanelen) en helpt u het milieu ook nog een handje. Daarbij ziet het er naar uit dat we vanaf 2021 niet alleen meer een gasketel mogen plaatsen maar over moeten gaan naar een volledig elektrisch systeem (dat is ook uiteindelijk het einddoel) of als tussen stap een gasketel met een warmtepomp gecombineerd (hybride systeem) of andere duurzame combinaties.

De warmtepomp is niet alleen goed voor het milieu maar ook een investering die u uiteindelijk terugverdient.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt de warmte uit een natuurlijke bron bijvoorbeeld aardwarmte of warmte uit lucht, en zet dit om in bruikbare warmte voor een gebouw of warm water.Een warmtepomp kan u het gehele jaar voorzien van verwarming en warm water en doet dit met een rendement van ergens tussen de 400% en 500% bij aardwarmte is dit zelfs nog hoger, met een warmteafgifte van max 55°C.

Als voorbeeld een waterkoker of elektrische vloerverwarming hebben 10 kW stroom nodig om hetzelfde warm te maken als ongeveer 1M3 gas, 10 kW stroom kost ongeveer €2 en 1M3 gas kost ongeveer €0,63 in dit geval is gas dus een stuk goedkoper. Bij een warmtepomp is daarentegen bij een rendement van 400% maar 2,5 kW nodig dit kost dus ongeveer €0,50. Dat betekend dus dat een warmtepomp met een rendement van 400% ongeveer 25% goedkoper is als gas, met zonnepanelen is dat percentage nog veel hoger.

Of een warmtepomp geschikt is voor uw huis?

Dit ligt aan een aantal zaken. Een warmtepomp produceert namelijk maximaal ongeveer 55°C aan water waardoor het afgifte systeem (radiatoren, vloerverwarming of anders) genoeg warmte moet kunnen afgeven aan de ruimte om het warm te kunnen houden. Belangrijk hiervoor is dat het huis goed geïsoleerd moet zijn, en uw afgiftesysteem genoeg warmte kan genereren. Of uw huis geschikt is voor een warmtepomp en voor een vrijblijvende offerte komen wij graag bij u langs

De verschillende warmtepompen:
  • Lucht/lucht warmtepomp (Airco)
  • Lucht/water warmtepomp (o.a. verwarming en koeling)
  • Bodem/water warmtepomp (o.a. verwarming en passieve koeling)
  • Water/water warmtepomp (o.a. verwarming en passieve koeling)
  • Hybride warmtepomp (combi met b.v. gasketel)

De warmtepomp installatie is goed te combineren met zonnepanelen!